'Time well spent'

‘Mijn telefoon werkt als een fruitmachine. Elke keer als ik mijn email ‘check’, speel ik om te zien wat ik heb gekregen. Elke keer als ik Instagram ‘check’, speel ik om te zien wat ik heb gekregen. En ook al weet ik hoe het werkt, toch word ik er keer op keer ingezogen.’ zegt computerwetenschapper Tristan Harris. Hij werkt als ontwerp-ethicus en onderzoekt hoe technologische vormgeving ons het beste kan beschermen tegen voortdurend afgeleid worden.

multipliers.jpg

Harris beschouwt zichzelf als een expert op het gebied van de psychische kwetsbaarheden van de mens en weet als geen ander hoe technologische vormgeving onze aandacht en ons gedrag beïnvloedt. Volgens hem focussen we namelijk te veel op al het positieve dat technologie voor ons doet en doen we alsof er geen negatieve kanten aan het verhaal zitten.

En dus richt hij in 2014 met een aantal ontwerpers, filosofen, antropologen en sociaal wetenschappers Time Well Spent op, een beweging die samen met de technologische industrie aan het kijken is hoe mensen hun tijd beter kunnen besteden.

Volgens Harris zijn we nu óf verbonden en worden overal constant ingezogen, óf offline en missen alle belangrijke dingen. Zijn beweging pleit voor een toekomst waar mensen verbonden kunnen zijn zonder overal ingezogen te worden, en offline kunnen zijn zonder iets belangrijks te missen.

In plaats van dat we onze tijd simpelweg besteden aan apps en websites die constant strijden om onze aandacht, pleit hij voor een wereld waarin die technologie ons juist actief helpt om onze tijd goed te besteden. Hij ziet het dan ook als zijn taak om met name de slimme koppen in Silicon Valley daar veel meer van bewust te maken.