Baden in het bos

‘Shinrin-yoku’ komt uit Japan en betekent letterlijk ‘baden in het bos’. De gedachte erachter is dat je vertraagt en je zintuigen bewust opent door je onder te dompelen in het groen. Met al zijn geuren, kleuren, vormen en geluiden helpt het bos je verbinding met de natuur te versterken en je gezondheid te verbeteren.

Bomen, en dan met name naaldbomen, scheiden vluchtige stoffen, zogeheten phytonciden, uit die ons immuunsysteem activeren. Maar ook bodembacteriën hebben een goede uitwerking op onze gezondheid. Een grootschalige Nederlandse studie, het zogeheten Vitamine G onderzoek, bevestigt dat een natuurlijker leefomgeving ertoe leidt dat mensen minder vaak bij de huisarts komen voor ziektes.

Sinds 5 oktober 2018 kunnen huisartsen in Schotland zelfs een wandeling in de natuur aan patiënten voorschrijven. ‘It's thought to be the first program of its kind in the U.K., and seeks to reduce blood pressure, anxiety, and increase happiness for those with diabetes, a mental illness, stress, heart disease, and more.’ schrijft Evan Fleischer in een artikel voor de World Economic Forum.

Maar ook in Nederland maakt bosbaden een opmars. Annette Lavrijsen heeft een boek geschreven over de helende kracht van bosbaden. En zelfs in een drukke stad als Amsterdam is onlangs de eerste Plant Bathing Studio van Nederland geopend. In de Haarlemmerstraat mag je voor 1 euro 5 minuten in je eentje in alle rust baden in het groen. ‘Door je actief te verbinden met de kracht van de natuur, kom je uit je hoofd en steeds meer in het moment.’ aldus de initiatiefnemers.