Nadenken op kantoor.

Wat was de laatste keer dat je op je werk stil achter je bureau zat en niks anders deed dan nadenken? En hoe zou je reageren als een collega er zo bij zat? Mensen stimuleren te vertragen en slechts aandacht te besteden aan wat er in het moment speelt, lijkt in tegenspraak met een bedrijfscultuur waarin snelheid en doelen bereiken van groot belang zijn. En toch zijn grote commerciële organisaties zoals Google, Intel en General Mills hier structureel mee bezig.

Meditatie training bij General Mills in Minneapolis.

Meditatie training bij General Mills in Minneapolis.

General Mills heeft inmiddels een meditatiekamer op elke verdieping van haar hoofdkantoor en helpt sinds 2006 werknemers te ontspannen met wekelijks mindfulness en yoga klassen. Google heeft duizenden werknemers met haar “Search InsideYourself’ programma opgeleid tot betrokken meditatie-beoefenaars. En ook bij de chip-producent Intel is mindfulness training en centraal onderdeel van haar werknemersbeleid. Is dit een nieuwe hype of zit er meer achter….

Mindfulness onderzoek begint steeds meer managers van organisaties te overtuigen dat investeren in reflectie, openheid en bedachtzaamheid een positieve impact heeft op werknemers en de bottom line. Het beter leren richten van de aandacht heeft directe invloed op de kwaliteit van de interactie en besluitvorming. Bovendien neemt stress beleving onder werknemers aanzienlijk af en is de betrokkenheid bij de organisatie groter.

Het is bewezen dat meditatie het stresshormoon cortisol laat afnemen en iedereen wil zijn stressniveau verlagen. “Het maakt niet uit of het een chemisch bedrijf is of een bedrijf in telecommunicatie, gelukkige werknemers zijn gemotiveerder en loyaler, en dat draagt weer bij aan een betere werkplek.“ zegt Janice Marturano, het staflid dat het beoefenen van mindfulness bij General Mills introduceerde.

Het lijkt me prachtig als deze nieuwe bedrijfscultuur ook naar Nederland overwaait. Heb jij al een meditatieplek op je werk? Of volg je een mindfulness training of yoga-les met collega’s? Ik hoor graag van je ervaringen. Laat van je horen

Bron: Why Google, Target, and General Mills Are Investing in Mindfulness, Harvard Business Review.