This is a silent airport.

Indira Gandhi International Airport, Dehli, India - met rond de 40 miljoen passagiers per jaar één van de drukste vliegvelden van de wereld - is een stilte vliegveld. Dat betekent geen aankondigingen over de intercom. Geen vertrekinformatie over de luidspreker. Geen omroepberichten van vluchten die zijn vertraagd.

Het idee achter de eerste stilte vliegveld in de wereld is dat “passengers are allowed to wind down while they wait for their flight to board in airport lounges, commercial, F&B and retail areas.” Aldus een woordvoerder van Delhi Airport. “There had been a demand to have a relaxed ambience at the airport without the disruptions of announcements.” Inmiddels zijn er steeds meer vliegvelden die zijn gestopt met een vaak onhoorbare kakofonie aan oproepen. Ook Rotterdam Airport heeft tegenwoordig een Silent Airport Policy.

Misschien is het ook een idee voor de Nationale Spoorwegen. Op grote stations als Amsterdam Centraal is er nog steeds een veelheid aan omroepen te horen over vertraging en wissel van sporen. Vaak slecht hoorbaar en relevant voor slechts een klein deel van de passagiers. Verstilling vraagt wat meer persoonlijke oplettendheid op het station. Maar dan heb je wel een prettigere geluidservaring in je zoektocht naar het juiste perron.