Veel méér lummelen en niksen.

054126f84e0f6e5cf0a892a51df69c7c.jpg

Elk kantoor moet een stilteruimte hebben voor contemplatie, we moeten vaker zinloze wandelingen maken en totaal offline gaan, vindt MIT- hoogleraar Alan Lightman. “We moeten broodnodig terug naar de kindvriendelijke, losse, ongedwongen blik op tijd. We moeten tijd weer verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen. Niksen.” zegt hij in een interview met de NRC.

Zijn boek “In Praise of Wasting Time” is een vurig pleidooi voor veel meer nutteloos rondhangen. En een waarschuwing. “We moeten ons eerst bewust zijn van het probleem. De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel. Ons vermogen om na te denken, te fantaseren loopt schade op. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn.“

Het vergt veel discipline om deze trend te keren, zegt Lightman. “Zelfs als mensen zich bewust zijn van de constante gekte en drukte, kost het veel wilskracht om hun eigen gedrag te veranderen. Maar er zijn vrij eenvoudige ingrepen die je kunt doen.” Zorg dat je smartphone gedurende een uur per dag helemaal uitstaat. Maak elke dag een wandeling van dertig minuten zonder dat je tussendoor e-mails aan het beantwoorden bent.”

“Elk kantoor zou een stilteruimte moeten hebben. De werkgever zou iedereen moeten aansporen om elke dag ongeveer dertig minuten daarin door te brengen. Mediteren mag, maar hoeft niet. Het gaat juist om rust, om niksen, om doelloos gedrag waar we behoefte aan hebben.”

Uit het artikel “Je moet veel meer lummelen en niksen.” NRC, 27 juli 2018