Richt je op de liefde voor mens en natuur.

“De zin (van het leven) is wakker worden en ons bewust worden van de fundamentele relatie met de oergrond van ons bestaan en ons richten op de grondwet in ons leven. Dat is voor mij de liefde voor de mens en de natuur.” Met zijn 94 jaar klinkt de bijna blinde oud-diplomaat Edy Korthals Altes nog springlevend.

‘De langste reis van het leven is de reis naar binnen.’ zei de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld. En - hoe paradoxaal - deze reis naar binnen gaat gepaard met het vermogen ons individuele leven in een grotere context te zien. “Het najagen van ijdelheden’ staat in de weg van het besef dat we een onderdeel vormen van een groter verband. Het individualisme is doorgeschoten en heeft geen oog voor de fundamentele relatie met de oergrond van ons bestaan.

‘Als een mens zich niet richt op de liefde, niet op zijn medemens en niet op de natuur zet hij zijn talenten verkeerd in. De mens ontkent vaak zijn plek in het grotere geheel, hij is geneigd tot hoogmoed. Daardoor dreigt hij zijn kompas te verliezen.’

Korthals Altes wil een mentaliteitsverandering zien. “We hebben een nieuwe mens nodig die gedreven wordt door liefde voor de medemens en de natuur; en die dat weet te vertalen in een ander economisch model en een ander veiligheidsmodel. Dat vergt een andere vorm van leven: materieel soberder, maar rijker van inhoud, met meer aandacht voor de geest.’

Uit ‘De nieuwe mens stemt mij hoopvol.’, Volkskrant. 18 november 2018.