Een dialoog over concentratie

“Binnen bedrijven moet een dialoog op gang komen over concentratie in deze tijden van afleiding.” zegt Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht.  “Het is voor een effectief arbeidsproces cruciaal dat managers en werknemers zich er bewust van worden dat we zuinig moeten zijn op onze concentratie en aandacht omdat we er maar een beperkte hoeveelheid van hebben.”

“De kennis over ons gedrag en onze hersenen neemt toe, betoogt Stefan in een artikel in de NRC. Hierdoor snappen we beter dan ooit hoe we ons optimaal kunnen concentreren. We hebben dus zelf de oplossing in handen om met de toegenomen informatie om te gaan en ons werkzame leven anders in te richten.”

Het regelmatig wisselen van taak zorgt ervoor dat je werk oppervlakkiger wordt omdat, je nooit echt tot de kern van de zaak komt. Er moet binnen bedrijven daarom juist waardering komen voor medewerkers die meldingen over nieuwe mail uitzetten en (daardoor) niet direct op mail reageren of de telefoon op stil hebben staan als zij ervoor kiezen zich niet te laten afleiden en in volle concentratie te werken.

En: de kantoortuinen moeten verdwijnen. Er zijn plekken nodig zonder afleiding waar opperste concentratie nog mogelijk is. Stop ook met de lunchvergaderingen en laat werknemers wandelen in de pauze om de concentratie weer op te laden (het liefst in de natuur). Verzorg concentratietrainingen, zoals meditatie, om de spier sterk te houden en zorg ervoor dat werknemers ’s avonds echt vrij zijn. Dat betaalt zich de dag erna uit in betere concentratie.

Kortom, tijd voor stilteontwerp. We helpen je graag!