Luisteren betekent aandachtig stil zijn.

Horen gaat vanzelf. Het is een automatische functie zoals ons hart dat klopt. Horen is het passieve en onbewuste waarnemen van geluid. Luisteren is het met bewuste aandacht waarnemen van een bepaald geluid . Je zet met luisteren je aandacht actief in om iets horen. Luisteren is het gevolg van een intentie. Luisteren heeft als vorm dat we zelf aandachtig stil zijn.

Die stilte maakt het mogelijk je aandacht volledig te kunnen richten op waar je naar wilt luisteren. In een gesprek is echt luisteren alleen mogelijk als we niet worden afgeleid door ons eigen denken. Om bewust met onze aandacht bij het verhaal van de ander te blijven, moeten we ons eigen denken tijdelijk geen aandacht geven. Niet meegaan met de eigen associaties, meningen en oordelen die het verhaal van de ander oproepen. Zodra de aandacht naar onze eigen gedachten uitgaan, luisteren we niet langer en horen we alleen nog wat we zelf denken.

nhung-cau-danh-ngon-cua-thien-su-thich-nhat-hanh.jpg

Thich Nhat Hanh stelt dat je de beste therapeut bent als je de kunst van het compassievol luisteren beheerst. Dat betekent niet dat je luisteren kunt leren door meer kennis te vergaren. Er is juist openheid en minder denken nodig om compassie toe te laten. Daarmee verliezen negatieve gedachtepatronen het vermogen je aandacht af te leiden. Je vergeet je eigen denken en zo ontstaat de stilte, ruimte en tijd om echt te luisteren. Aandachtige stilte is hetzelfde als luisteren.