No talk tuesday

Volledige stilte op het werk. Ten minste, op één ochtend in de week. No Talk Tuesday noemen ze het. Geen overleg, telefoontjes, e-mails of collega’s met vragen. Ondenkbaar en onmogelijk? Voor de ruim driehonderd personeelsleden van Delta Lloyd Life in België was het drie keer een realiteit. Een hele dinsdagochtend waarin de telefoons werden uitgezet, de mail niet werd gecheckt, vergaderingen werden verplaatst en collega’s elkaar niet stoorden. Alleen in het contact centre, waar de klanten te woord gestaan worden, stonden de telefoons niet uitgeschakeld.

Velen vonden het een verademing, zegt woordvoerster Davine Dujardin. ‘Heel wat reacties waren positief. De mensen hadden weer controle over wat ze aan het doen waren. Ze konden zich beter concentreren, waren energieker en haalden op die manier meer voldoening uit hun werk’. Het experiment laat goed zien hoe prikkel gevoelig we zijn. En dat we door alle afleiding steeds minder aan geconcentreerd werk toekomen.

Jason Fried is de bedenker van No Talk Tuesday en vertelt in deze TEDx video waarom we nauwelijks nog werk gedaan krijgen op ons werk. Vergelijk het met slapen, zegt Fried. Stel dat we continue ontbroken worden in onze slaap. Zouden we dan goed uitrusten. Hetzelfde geldt volgens Fried voor ons werk. Herkenbaar?