De schildpad - Ode aan de luiheid

heet een prachtige theatervoorstelling van theatermaker Pieter Post. “Niets doen is hard werken”; zegt hij aan het begin van zijn stuk. “Als je gewend bent van de ene afspraak naar de volgende te rennen. Als je dag gevuld is met allerlei zaken die gedaan moeten worden. Als je elke half uur je smartphone checkt om maar niets te hoeven missen. Dan zul je merken dat helemaal niets doen veel moeilijker gedaan is dan gezegd.” Hij wenst het publiek vervolgens “sterkte” en begint aan zijn werk…

Pieter-Post-schildpad-750x330.jpg

Op een lange houten tafel glijdt een schildpad tergend langzaam aan het publiek voorbij. Voortgetrokken door touw en katrol beweegt de schildpad zich onwaarschijnlijk slom naar een tafel gevuld met andijvie. Het is al snel voor iedereen duidelijk dat dit theaterstuk geen spektakel gaat brengen. Toch blijft het publiek gefascineerd staren naar de trage beweging van de schildpad over het hout. Hier en daar verrast Pieter ons nog met een mini-explosie en een luiheidsoverdenking. Verder blijft het gelukkig stil en leeg tijdens deze ode aan de luiheid.

Eddie Westbroek