Hoe werkt het open kantoorplan?

Het concept van het open kantoor werd in de jaren 1950 ontwikkeld in de Duitse stad Hamburg. Het nieuwe architecturale plan moest communicatie vergemakkelijken en een vlotte stroom van ideeën faciliteren. Inmiddels volgen zeventig procent van alle kantoren in Nederland een open kantoorplan.

3061058-inline-9-10-solutions-for-quieter-distraction-free-offices.jpg

Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Oxford University in 2016 laat zien dat geluidsoverlast in de open kantoorruimte de belangrijkste uitdaging vormt . Er is een grote behoeft onder een meerderheid van de werknemers in een open kantoorplan aan ruimte voor stilte en privacy. “Employers might be well served to invest more in silent zones, the research suggests, and spend less on freebies, lest they find themselves with a horde of angry workers trying their damnedest to ignore each other and get in the zone.”

Werk jij in een open kantoorplan? En zo ja, hoe werk dat? Wij horen graag wat jouw ervaringen zijn.