Project zelf

“Projectmanagement is een strategie die goed werkt bij het bouwen van een huis of het aansturen van een organisatie” schrijft Frits de Lange. “Maar het heeft ingrijpende gevolgen als we ons leven ook als een project gaan beschouwen”. In zijn boek Heilige Onrust brengt hij prachtig onder woorden hoe veel mensen worstelen met project “Zelf”.

Door het wegvallen van geloofszekerheden en maatschappelijke structuren, zoeken we naar houvast. We verliezen ons steeds meer in doelgericht, efficiënt en planmatig leven. Perfectie is het nieuwe normaal om naar toe te werken. Perfecte relaties, perfecte gezondheid en uiterlijk en perfecte carrières. Voor minder doen we het niet. Maar diep in ons sluimert een innerlijke onrust. Leven we niet te veel omwille van iets anders? Iets anders dat je in de toekomst wilt bereiken of juist wilt voorkomen? 

Het was Angelus Silesius (1624-1677) die schreef:

De roos is zonder waarom
Ze bloeit, omdat ze bloeit.
Ze slaagt geen acht op zichzelf,
vraagt niet of men haar ziet.

Misschien kunnen we ook met meer aandacht leven. Bevrijd van de idee dat we onszelf alsmaar moeten bewijzen en verbeteren om geliefd en van nut te zijn. Simpele zielen worden. Zonder waarom.