Een lawaaiige, eenzame dystopie.

Zo noemt Wouter Noort de flexplek. In de NRC van 25 januari schrijft hij hoe wetenschappers waarschuwen voor de destructieve effecten van de kantoortuin. “De flexibele kantooromgeving werd verkocht als werkomgeving die interactie tussen collega’s stimuleert. Hoe opener het kantoor, hoe makkelijker collega’s met elkaar praten, is het idee. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. ‘Door de constante stroom afleiding en geluid sluiten mensen zich juist meer voor elkaar af dan in kantoren waar meer tussenmuren en afgeschermede werkplekken zijn.’

De studie naar het effect van flexplekken op interactie - uitgevoerd door twee Harvard onderzoekers -  turfden email interacties en het aantal persoonlijke gesprekken. In de kantoortuin daalde het aantal persoonlijke gesprekken met liefst 73 procent. Oftewel in ‘ouderwetse’ kantoren spreken mensen bijna vier keer meer met elkaar. “In plaats van meer onderlinge uitwisseling stimuleert open kantoorarchitectuur juist de menselijke reactie om je terug te trekken,” aldus de onderzoekers.

Ook heeft de flexplek een negatieve uitwerking op het concentratievermogen van medewerkers. Zo zie je ze vaak verscholen zitten met een koptelefoon op het hoofd. Verrijdbare akoestische panelen en ander kunst- en vliegwerk moet ervoor zorgen dat we niet continue afgeleid worden. Vaak is het je op kantoor kunnen concentreren gereduceerd tot een ‘persoonlijke uitdaging’ waar je zelf aan moet werken. Of de problematiek ligt bij het facilitaire bedrijf waar nauwelijks kennis is over de werkelijke ervaringsbehoeftes van de werknemers.

Misschien is het tijd voor alle medewerkers om samen te komen rond dit onderwerp. Tijd om gezamelijk het initiatief te ontplooien om rust, concentratie en menselijke verbinding te onderzoeken en letterlijk plek te geven in de compositie van de werkomgeving.

Stilte op de werkvloer, het werkt heerlijk!

Een voorbeeld van een bewuste en meer holistische kantoorinrichting zien we bij het bedrijf Moneybird. Het kantoor heeft een duidelijke compositie ontwikkeld waarin zowel rust als dynamiek vanzelfsprekend plek krijgt.

0.jpeg

Jorieke Leving schrijft hierover op Linkedin. "‘Ons Kwetternest (kantine) is de plek voor gezelligheid, het is bijvoorbeeld de enige plek waar je bij ons koffie of thee kan halen. Dus geen lawaai op je werkplek als de koffiebonen worden gemalen. Van daaruit loop je door naar onze huiskamer, waar je op de bank kan ploffen of plaats kan nemen aan de gezellige grote werktafel. In de huiskamer staat ook onze voetbaltafel. Voorbij de huiskamer vind je onze werkplekken, en helemaal achteraan is de zogenoemde bibliotheek. De plek waar het helemaal stil en rustig is.

Zo ontstaat een evenwichtige compositie waarin zowel stilte, concentratie, gesprek en ontspanning een wezenlijke plek hebben gekregen. En het laat goed zien dat de cultuur van het bedrijf bewust vorm heeft gegeven aan de ruimtelijke en relationele opzet van het kantoor.