Stiltecoupé

Ooit was er de rookcoupé. Nu is er de stiltecoupé. Ertussen in zat de werkcoupé. De laatste is verbonden met de geboorte van de mobiele telefoon. De NS had daarbij ook een slogan. 'Mobiel bellen! Dat lossen we samen wel op.' Inmiddesl weten we wel beter.

In een experiment uit 2010 bleek dat het laten zien van een afbeelding van een bibliotheek stil gedrag stimuleert. Het activeert de geldende normen van de specifieke omgeving (‘je hoort iin een bibliotheek stil te zijn’) en leidt zo tot aangepast gedrag (zachter praten).

Dit gegeven gebruikt Kirsten Ruitenburg van Novi Mores bij het creëren van gedragsverandering in de stiltecoupé. Er werden een mooie panoramafoto gemaakt van een indrukwekkende bibliotheek en deze afbeelding werd als folie (sticker) bevestigd in de stiltecoupé van de trein. Het resultaat: Reizigers spreken minder lang en minder vaak wanneer zij in een stiltecoupé zitten, waarin de afbeelding van de bibliotheek er hangt.

001 stiltecoupe.jpg