Een pop-up event in Leiden met een stilte-iglo van zwembanden waarin buurtbewoners zelf stilte op een verrassende manier kunnen beleven.  Meer foto's op de blog  .

Een pop-up event in Leiden met een stilte-iglo van zwembanden waarin buurtbewoners zelf stilte op een verrassende manier kunnen beleven. Meer foto's op de blog.

Het Stiltelab staat organisaties bij in het vinden van de juiste balans tussen focus en ontspanning, sociale verbonheid en zelfstandigheid, concentratie en onthaasting. Wij begeleiden organisaties in het ontwerpen en in gebruik nemen van laagdrempelige stilte toepassingen. Deze ontwerpen hebben telkens tot doel onrust om te zetten in evenwichtigere aandacht en energie. Ons ontwerpwerk richt zich gelijktijdig op drie gebieden: de ruimtelijke omgeving, de sociale relaties en de innerlijke beleving van stilte. 

 

Onze INvalshoeken

 

1. RUIMTELIJK OMGEVING

Hoe schep je stille en rustige plekken in een open kantoorplan? Wat kunnen akoestische ingrepen betekenen voor de ervaring van rust in de ruimte? Hoe kan de ruimtelijke inrichting een bijdrage leveren aan de beleving van aandachtigheid, focus en rust?

Het Stiltelab helpt organisaties kijken naar de omgeving en ontwerpt op basis van dit inzicht zowel ruimtelijke oplossingen als ritmische afstemming waarmee de beleving van ruimte en tijd verbeteren.

2. SOCIALE RELATIES

Hoe kun je met stilte de verbinding in relaties versterken? Wat zijn de (onuitgesproken) gewoontes, afspraken en rituelen die de sociale relaties tussen mensen beinvloeden? Hoe kan harmonie, rust en openheid bijdrage aan het gevoel van verbondenheid en betrokkenheid?

Het Stiltelab onderzoekt en ontwerpt spelregels, rituelen en gewoontes waarmee het luisterend vermogen tussen mensen op een natuurlijke manier wordt versterkt. Zo zorgen we bewust voor meer aandachtigheid, creativiteit en balans. 

3. INNERLIJKE BELEVING

Hoe kun je de innerlijke stilte bij jezelf ontdekken en koesteren? Wat is de relatie tussen individuele stress, focus en herstel? Hoe beïnvloeden rust de beleving van flow en creativiteit? En wat is het effect van zowel onrustige als verstilde aandacht op ons concentratievermogen?

Het Stiltelab staat mensen bij in het laagdrempelig experimenteren met stilte door middel van lichamelijke, zintuigelijke en concentratie oefeningen. We leren de aandacht stabiliseren, onze opmerkzaamheid te vergroten en onze liefdevolle vriendelijkheid te versterken. Het Stiltelab ontwerp en faciliteert toegankelijke oefeningen en activiteiten waarmee we deze aandacht voor de stilte in onszelf kunnen ontdekken en koesteren.

 

laagdrempelig stilte-ontwerp

 

Een verrijdbaar akoestisch paneel in de lunchruimte, hapklare mindfulness oefeningen tijdens de koffie of een telefoonkapstok voor de wekelijkse vergadering. De meeste creatieve toepassingen in een stilte-ontwerp zijn laagdrempelig, natuurlijk en eenvoudig van karakter. Ze komen voort uit een collectief bewustwordingsproces. Zo ontstaat er draagkracht en steun om de eigen ideeën ook werkelijk om te zetten in nieuw gedrag.